Tekoäly Googlen hakoneessa - tämä on AI Overviews

Hiljattain Google ilmoitti, että generatiivinen tekoäly tulee entistä näkyvämmin esille hakutuloksissa AI Overviews -nimisen toiminnon avulla. Jatkossa voit itsekin nähdä hakutulosten yläpuolella lyhyitä luotuja koosteita, jotka ovat generoitu Googlen oman Gemini-kielimallin avulla.

AI Overviews perustuu Googlen aikaisemmin julkaisemiin Search Generative Experience -kokeiluihin, missä eri tavoin generatiivisia hakutuloksia on testattu ja kokeiltu pienelle osalle käyttäjistä Yhdysvalloissa. Googlen mukaan AI Overviews tulee näkyviin kaikille käyttäjille, oletettavasti myös Suomessa.

Kuinka AI Overviews toimii Googlessa

Google ei liiketoiminnan salaisuuksiin vedoten virallisesti kerro tarkalleen miten AI Overviews toimii, mutta tämän verran me jo tiedämme:

  • Google muodostaa lyhyen generoidun "overview-koosteen hakutulosten yläpuolella noin 14% hauista,
  • Generoidut tiedot perustuvat useisiin eri tietolähteisiin. Esimerkiksi sosiaalisen median palvelu Reddit on useissa tapauksissa korostuneesti näkynyt generoiduissa tuloksissa,
  • Generoitu vastaus ei lähtökohtaisesti kerro mihin vastaus perustuu, mutta se voi sisältää linkkejä eri julkaisijoiden verkkosivustoihin,
  • Tällä hetkellä AI Overviews -toimintoa ei voi estää tai poistaa käytöstä.

Miksi Google tuo generatiivisen tekoälyn hakutuloksiin?

AI Overviews on tietyllä tavalla vastaisku OpenAI:n kehittämälle ChatGPT:lle. Se on Googlen tapa näyttää laajemmalle yleisölle, että se pysyy aktiivisesti AI-teknologian kehityksen mukana.

AI Overviewsin lanseerauksen yhdeydessä Google ilmoitti, että tekoälyllä luotuja tuloksia on jo näytetty miljardeja kertoja hakutuloksissa, ja käyttäjät ovat ottaneet uudistuksen suurelta osin positiivisesti vastaan.

Voi sanoa, että Googlella on intressi osoittaa, että heiltä löytyy vastaus ChatGPT:lle ja he pyrkivät olemaan generatiivisen tekoälyn suhteen edelläkävijöitä myös omissa tuotteissaan.

Googlen AI Overviewsin ensivaikutelmat

Viikko sen jälkeen kun AI Overviews virallisesti julkaistiin on tullut esille useita esimerkkejä siitä, kuinka generoidut hakutulokset voivat ohjata käyttäjiä harhaan.

Osa näistä esimerkeistä antaa käyttäjille äärimmäisen vaarallisia ehdotuksia, kuten esimerkiksi:

Tässä esimerkissä Google näyttää ehdottavan, että pitsaan kannattaa laittaa liimaa.
Tässä esimerkissä näyttää että Google suosittelee tupakointia raskauden aikana
Tässä esimerkissä Google näyttää ehdottavan pienten kivien syömistä

Tekoälyllä generoidun sisällön riskit hakukoneissa


Nyt kun AI Overviews on ollut laajasti käytössä Yhdysvalloissa näyttää siltä, että lanseeraus ei ole ollut täysin mutkaton. On jo nyt selvä, että generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen hakukoneissa ei ole ilman riskejä.

Monissa tapauksissa ongelmat ovat johtuneet siitä, että tekoäly ei ilmeisesti osaa erotella eri tietolähteiden luotettavuutta. Esimerkiksi se on nostanut esille ihmisten kirjoittamia vitseja tai netissä julkaistuja parodia-kirjoutuksia asiantuntijalausuntoina.

Erityisen ongelmallinen on Redditin ja muiden sosiaalisen median sivustojen nostaminen esille luotettavina lähteinä. Esimerkiksi suosittelu liiman lisäämisestä pizzaan johtui ilmeisesti siitä, että Reddit-käyttäjä oli ehdottanut sitä vitsinä yli 10 vuotta sitten. Tässä tapauksessa AI Overviews ei ilmoittanut tiedon lähdettä, eikä myös pystynyt huomioimaan ohjeiden terveysvaikutuksia.

Miten Google reagoi kritiikkiin


Toistaiseksi Googlelta ei ole tullut virallista vastausta AI Overviews:in kohtaamaan kritiikkiin. Oletettavasti vaarallisimmat tapaukset harhaanjohtavista hakutuloksista voidaan korjata pois osana tuotekehitystä.

On hyvä muistaa, että Google on jo näyttänyt miljardeja generatiivisella tekoälyllä luotuja koosteita ja monissa tapauksissa sisältö on ollut laadukasta. Todennäköisesti tekoälyn generoiman sisällön osuus hakutuloksista tulee vain kasvamaan.

Tähän mennessä kehitys on edennyt nopeasti varsinkin englanninkielisissä maissa. Saa nähdä kuinka nopeasti Google uskaltaa ottaa AI Overviews:in käyttöön pienemmissä maissa, ja kielillä joissa on selvästi vähemmän koulutusdataa tarjolla. Suomessa odotus voi kestää muita maita kauemmin.

Read more

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Generatiivinen tekoäly jo itsessään tuo monia tapoja tehostaa työtapoja. Markkinoinnin ammattilaisena huomaan päivittäin kuinka yksinkertaisetkin tehtävät onnistuvat nopeammin ChatGPT:n avulla. Nyt katsomme hieman tarkemmin miten tekoälyn yhdistäminen ohjelmistorobotiikkaan voi viedä työn automatisaation vielä pidemmälle. Esittelemme uuden työkalun nimeltä Zapier, joka mahdollistaa ChatGPT:n yhdistämisen moniin muihin työkaluihin ja työtehtäviin

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Harvat ChatGPT:n käyttäjät oikeasti tietävät (tai edes välittävät) mihin tietoon työkalun vastaukset perustuvat. Yksi merkittävä lähtökohta tekoälyn koulutuksessa on verkkosivustojen tiedonlouhinta, eli verkkosivustojen sisältojen automaattinen analysointi. Käydään läpi erityisesti tiedonlouhinta tekoälyn koulutuksessa ja erityisesti miten uutismediat Suomessa ovat alkaneet estämään tekoälyn koulutuksen sisällöllään. Kuinka tiedonlouhinta liittyy generatiiviseen tekoälyyn Monet