Kuinka estää ChatGPT:tä käyttämästä tietojasi

Generatiivisen tekoälyn työkalut käyttävät laajasti ihmisten luomaa dataa. Näin estät käytön verkkosivustollasi.

Kuinka estää ChatGPT:tä käyttämästä tietojasi

Käyttääkö ChatGPT jo tietojasi?

Moni ei tiedä, että generatiivisen tekoälyn työkalut kuten ChatGPT hyödyntävät suuria määriä muiden yritysten luomaa dataa kouluttamaan suuria kielimalleja.

Yksinkertaisesti sanottuna, ne kouluttavat tehokasta tekoälyä etsimällä ja tulkitsemalla mahdollisimman paljon ihmisten kirjoittamaa tekstiä kaikkialta mistä sitä löytyy, mukaan lukien muiden yritysten nettisivustoilta. Mitä enemmän tekstiä he tulkitsevat, mitä paremmin tekoäly voi antaa ihmismäisiä vastauksia.

Miksi ChatGPT hyödyntää koulutusdataa

ChatGPT, OpenAI:n kehittämä, on huipputeknologinen kielen malli, joka tunnetaan kyvystään tuottaa ihmismäistä tekstiä. Tämä kyky juontuu sen koulutusprosessista, joka sisältää valtavien tekstidatojen analysoinnin.

Koulutusdata tulee laajasta lähteiden kirjosta, kuten kirjoista, verkkosivustoista ja muista julkisesti saatavilla olevista teksteistä. Malli oppii näistä tiedoista kaavoja, tyylejä ja tietoja, mikä mahdollistaa sen, että se tuottaa vastauksia, jotka ovat usein erottamattomia ihmiseltä kirjoitetuista.

Miten ChatGPT saa koulutusdatansa

Mutta mistä tämä koulutusdata tulee? Suurelta osin tämä on OpenAI:n liikesalaisuus.

Uskotaan, että ChatGPT on koulutettu dataseteillä, jotka on koottu skrapaamalla internetiä. Nämä datasetit voivat sisältää sisältöä erilaisilta verkkosivustoilta, foorumeilta ja muilta digitaalisilta alustoilta.

Vaikka tämä käytäntö mahdollistaa ChatGPT:n oppimisen ja kehittymisen, se nostaa esiin huolen oikeuksien omistajien tai verkkosivustojen omistajien tekijänoikeuksien tai eksklusiivisen sisällön luvattomasta käytöstä.

Kannattaako estää ChatGPT hyödyntämästä verkkosivustosi dataa?

Verkkosivustojen julkaisijana tai sisällöntuottajana saatat miettiä, miksi sinun tulisi harkita kielen malleja, kuten ChatGPT:n estämistä käyttämästä sisältöäsi. On useita vakuuttavia syitä:

 1. Tekijänoikeussuoja: Sisältösi on sinun henkinen omaisuutesi. Kun AI-mallit käyttävät sisältöäsi koulutukseen ilman lupaa, se voidaan nähdä tekijänoikeuksiesi rikkomisena.
 2. Sisällön eheys: AI-mallit voivat mahdollisesti vääristää tai väärinkäyttää sisältöäsi, johtaen väärään tietoon tai yhdistymiseen sisältöön, jota et tue.
 3. Kilpailuetu: Ainutlaatuinen ja alkuperäinen sisältö on merkittävä etu. Sallimalla AI-mallien vapaasti käyttää sisältöäsi, sen ainutlaatuisuus ja arvo voivat heikentyä.

Mikä on GPTBot ja kuinka se estetään?

Yksi yksinkertaisimmista tavoista estää ChatGPT ja muut vastaavat AI-työkalut käyttämästä verkkosivustosi sisältöä on käyttämällä robots.txt-tiedostoa. Tämä tiedosto on käytössä antamaan ohjeita verkkoroboteille sivustostasi; tätä kutsutaan robotit poissulkemisen protokollaksi.

GPTBot on OpenAI:n virallinen hakubotti, joka analysoi internetin avoimia sivustoja ja kerää koulutusdataa.

Estääksesi ChatGPT:n ja vastaavat botit, sinun tulisi lisätä seuraavat rivit robots.txt-tiedostoosi:

makefileCopy codeUser-agent: GPTBot Disallow: /

Tämä kertoo GPTBotille (ja muille määrittelemillesi boteille) olla indeksoimatta sivustosi mitään osaa. Muista, että tämän menetelmän tehokkuus riippuu botin käyttämän organisaation eettisistä standardeista. Eettiset botit kunnioittavat robots.txt-tiedostossa asetettuja sääntöjä, mutta kaikki botit eivät noudata näitä sääntöjä.

Kuinka Estää Muita Suosittuja Generatiivisia AI-työkaluja

Muiden AI-työkalujen, kuten Clauden, Google Bardin ja Coheren estäminen vaatii samankaltaista lähestymistapaa, mutta erityisillä käyttäjä-agentin nimillä jokaista työkalua varten. Näin voit tehdä sen:

 1. Anthropic ja Claude:makefileCopy codeUser-agent: Anthropic-ai Disallow: /
 2. Google Bard (ja Vertex.ai):makefileCopy codeUser-agent: Google-extended Disallow: /
 3. Cohere:makefileCopy codeUser-agent: Cohere-ai Disallow: /
 4. Webz.io:makefileCopy codeUser-agent: OmigliBot Disallow: /
 5. Common Crawl:makefileCopy codeUser-agent: CCbot Disallow: /

Jälleen kerran, muista, että tämä menetelmä perustuu botin noudattamiseen robots.txt-protokollaa. Aggressiivisempia botteja, jotka eivät noudata näitä sääntöjä, varten tarvitaan lisätoimenpiteitä, kuten IP-estot tai edistyneemmät verkkopalvelimen konfiguraatiot.

Hieman haastavampi keissi on Facebookin LlaMA ja Googlen Search Generative Experience, joita ei tätä artikkelia kirjoittaessa voi estää.

Varoitus: Kannattaa olla erityisen varovainen, että ei vahingossakaan estä Googlebottia, tai muita laajemmin käytössä olevia hakubotteja ilman selvitämättä vaikutusta hakukoneoptimointiin.

Kuinka estät ChatGPT:n käyttämästä keskustelutietojasi


Jos haluat estää ChatGPT:tä käyttämästä keskustelutietojasi suurten kielimallien kouluttamiseen, sinun tulee ottaa käyttöön asetus, joka estää keskusteluhistorian tallentamisen. Tämän voit tehdä seuraavasti:

 1. Siirry ChatGPT:n käyttöliittymässä kohtaan "Data Controls" (Tietojen hallinta).
 2. Ota käyttöön asetus, joka estää keskusteluhistorian tallentamisen.

Kun tämä asetus on aktivoitu:

 • Uudet keskustelut eivät tallennu, eivätkä ne näy keskusteluhistorian sivupalkissa.
 • Uusia keskusteluja ei käytetä ChatGPT:n mallien koulutukseen tai parantamiseen.

Huomioitavaa on, että vaikka keskusteluhistoria on poistettu käytöstä, kaikki keskustelut säilytetään 30 päivän ajan mahdollisen väärinkäytön seurantaa varten, jonka jälkeen ne poistetaan pysyvästi.

Johtopäätös
Generatiivisen tekoälyn jatkuvasti kehittyessä verkkosivustosi sisällön suojaaminen luvattomalta käytöltä AI-malleilta, kuten ChatGPT, muuttuu yhä tärkeämmäksi.

Ymmärtämällä, miten nämä mallit koulutetaan ja ottamalla proaktiivisia toimenpiteitä estääksesi niitä pääsemästä käsiksi sisältöösi, voit suojata henkisen omaisuutesi ja säilyttää verkkoläsnäolosi ainutlaatuisuuden. Muista, että digitaalinen maailma on dynaaminen, ja ajan tasalla pysyminen sekä sopeutumiskyky ovat avain sisällön suojaamiseen.

UKK

 1. Voinko estää täysin verkkosivustoni sisällön käytön AI-malleilta?
  Vaikka menetelmät, kuten robots.txt, voivat auttaa, ne eivät ole täysin varmoja. Täydellinen esto saattaa vaatia edistyneempiä toimenpiteitä.
 2. Onko olemassa laillisia toimenpiteitä, jos sisältöäni käytetään luvatta?
  Kyllä, jos tekijänoikeuttasi loukataan, voit harkita oikeudellisia toimia. Tämä voi kuitenkin olla monimutkaista ja vaatia ammattimaisen juridisen neuvon.
 3. Vaikuttaako AI-bottien estäminen verkkosivustoni hakukoneoptimointiin?
  Jos se tehdään oikein, tiettyjen AI-bottien estäminen ei pitäisi vaikuttaa hakukoneoptimointiin, koska se ei estä laillisia hakukonebottien indeksoimasta sivustoasi.
 4. Voinko estää kaikki botit verkkosivustoltani?
  Voit, mutta sitä ei suositella, koska se estäisi myös lailliset hakukoneet, mikä voisi vahingoittaa sivustosi näkyvyyttä ja hakukonenäkyvyyttä.

Read more

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Generatiivinen tekoäly jo itsessään tuo monia tapoja tehostaa työtapoja. Markkinoinnin ammattilaisena huomaan päivittäin kuinka yksinkertaisetkin tehtävät onnistuvat nopeammin ChatGPT:n avulla. Nyt katsomme hieman tarkemmin miten tekoälyn yhdistäminen ohjelmistorobotiikkaan voi viedä työn automatisaation vielä pidemmälle. Esittelemme uuden työkalun nimeltä Zapier, joka mahdollistaa ChatGPT:n yhdistämisen moniin muihin työkaluihin ja työtehtäviin

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Harvat ChatGPT:n käyttäjät oikeasti tietävät (tai edes välittävät) mihin tietoon työkalun vastaukset perustuvat. Yksi merkittävä lähtökohta tekoälyn koulutuksessa on verkkosivustojen tiedonlouhinta, eli verkkosivustojen sisältojen automaattinen analysointi. Käydään läpi erityisesti tiedonlouhinta tekoälyn koulutuksessa ja erityisesti miten uutismediat Suomessa ovat alkaneet estämään tekoälyn koulutuksen sisällöllään. Kuinka tiedonlouhinta liittyy generatiiviseen tekoälyyn Monet

kehotesuunnittelu eli prompt engineering suomeksi

Kehotesuunnittelu (eli Prompt Engineering) ChatGPT:ssä - miten luoda tehokas tekstikehote

Generatiivinen tekoäly on tuonut tullessan täysin uusia termejä kuten kehotukset, eli englanniksi "prompts." Kehotteiden suunnittelu on taitolaji, joka vaatii sekä luovuutta että teknistä ymmärrystä. ChatGPT:n kaltaiset tekoälymallit ovat tehokkaita työkaluja, mutta niiden hyödyntäminen täysimääräisesti riippuu suuresti siitä, miten käyttäjä kommunikoi niiden kanssa. Tässä artikkelissa käymme läpi OpenAI: