Tutkimus: tekoäly ja automaatio johtaa yli miljardin työntekijän uudelleenkoulutukseen
Tuore IBM:n tutkimus osoittaa että tekoäly ja automaatio vaikuttaa suoraan yli 1,4 miljardin ihmisen työelämään. Miten? Se selviää pian.
Viime aikoina on ollut paljon keskustelua generatiivisesta tekoälystä ja sen vaikutuksesta työelämään. Tekoäly on epäilemättä tuonut mukanaan monia uusia mahdollisuuksia ja samalla herättänyt kysymyksiä työn luonteesta nyt ja tulevaisuudessa.
IBM on juuri tehnyt merkittävän uuden tutkimuksen pohjautuen yli 3000 yrityspäättäjän haastatteluihin. Tässä käydään läpi sen olennaiset tulokset.
Tekoäly ja automaation vaikutus työelämään
Kyselyihin vastanneet johtajat arvioivat, että 40% heidän työvoimastaan tarvitsee uudelleenkoulutusta tekoälyn ja automaation seurauksena seuraavien kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa 1,4 miljardia 3,4 miljardista työntekijästä maailmanlaajuisesti.
Raportit myös osoittavat, että uusien taitojen kehittäminen nykyisille työntekijöille on yksi tärkeimmistä haasteista. Hieman yllättäen yksi suurimmista muutoksista jonka IBM on havainnut on tieteen, eli STEM-alojen, taitojen pienempi tarve, yhdistettynä työntekijöiden korkeammalle tarpeelle hallita aikaa ja prioritisoida tehtäviä.
IBM:n tutkimus myös osoitti, että tekoälyn vaikutus vaihtelee työntekijäryhmittäin. Kaikki työntekijät voivat kokea generatiivisen tekoälyn vaikutuksia, mutta työelämänsä alussa olevat todennäköisesti kokevat suurimman muutoksen. 77% vastaajista kertoo, että aloittelijatason tehtävät ovat jo nyt tekoälyn vaikutuksen alaisena ja tämä tehostuu tulevina vuosina.
Tekoälyn mahdollisuudet
Tekoäly voi avata työntekijöille enemmän mahdollisuuksia vahvistamalla heidän kykyjään. Itse asiassa 87% kyselyyn vastanneista johtajista uskoo, että työntekijöitä todennäköisemmin tuetaan kuin korvataan generatiivisella tekoälyllä.
Työntekijöiden odotukset
Työntekijät arvostavat merkityksellistä työtä enemmän kuin joustavuutta ja kasvumahdollisuuksia. Tekoälyn ottaessa haltuun enemmän manuaalisia ja toistuvia tehtäviä, työntekijät kertovat, että vaikutusvaltaisella työllä on suurin merkitys heille palkan ja työturvallisuuden jälkeen.
Tulevaisuuden taitojen kehittäminen
IBM:n tuoreen tutkimuksen johtajat alkavat uskoa, että tulevaisuuden yritys ei ehkä pärjää eilispäivän lahjakkuuksilla.
HR-johtajilla on keskeinen rooli siinä, miten organisaatiot mukautuvat generatiivisen tekoälyn tuomiin muutoksiin. He voivat olla eturintamassa navigoimassa näitä haasteita, suunnittelemalla uudelleen työtä ja toimintamalleja ohjatakseen organisaatioitaan tulevaisuuteen.
Johtajien tulisi miettiä, miten lisätä koko työvoiman teknistä osaamista. Tämä voi toimia laajana perustana, jonka varaan työntekijät voivat rakentaa uusia taitoja.
Summa summarum
IBM:n tuore tutkimus osoittaa, että tekoälyllä on valtava potentiaali muuttaa työntekijöiden kokemuksia. Se voi automatisoida toistuvia tehtäviä, antaen ihmisille mahdollisuuden keskittyä siihen, mistä he ovat intohimoisia.
Olemme käänteentekevässä pisteessä työelämässä, ja HR-johtajilla on edessään valtava mahdollisuus. Onnistunut muutos tulee vain, jos organisaatiot - HR-johtajien kautta - asettavat etusijalle uuden lähestymistavan lahjakkuuteen ja toimintamalleihin, joissa ihmiset ja teknologia yhdistyvät parantamaan tuottavuutta ja luomaan liiketoiminta-arvoa.