Mikä ihmeen Finnishup?

Tällä sivustolla tutkitaan generatiivisen tekoälyn vaikutusta suomenkieliseen sisältöön ja suomen kielen opetteluun.

Mikä ihmeen Finnishup?


Jos olet utelias tekoälyn vaikutuksesta suomenkieliseen sisältöön ja suomen kielen oppimiseen, käy tsekkaamassa uusi sivuprojektini finnishup.com.

Viimeisen vuoden aikana olen testannut erilaisia generatiivisen tekoälyn työkaluja, kehotteita ja prosesseja. Olen jo hyödyntänyt monia näitä työkaluja ja ratkaisuja laajasti markkinointijohtajan roolissa startup-yrityksessä. Tällä uudella verkkosivustolla olen luonut hiekkalaatikkoympäristön ottaakseni vielä suurempia riskejä, skaalatakseni nopeammin ja tutkiakseni laajempia aiheita.

Tällä sivustolla saattaa esiintyä kirjoitusvirheitä ja oudolta kuulostavia termejä. Vaikka äidinkieleni on suomi, sen kirjoittaminen on yksi suurimmista ammatillisista epävarmuusalueistani. Olen elänyt yli puolet elämästäni ulkomailla ja työskennellyt koko urani englanninkielisessä ympäristössä. Kirjoitettu suomeni on kuudesluokkalaisen tasolla. Nyt kun olen työskennellyt viimeiset 9 vuotta Suomessa kirjoittamatta työelämässä ollenkaan suomeksi, tämä sivusto on hyvä ratkaisu parantamaan kielitaitojani.

Toinen syy, miksi olen erittäin kiinnostunut tutkimaan tekoälyllä generoitua sisältöä suomeksi, on se, että koen tekoälyllä olevan potentiaalia ratkaista suurimpia ongelmia, joita maahanmuuttajilla tai meillä paluumuuttajilla on Suomessa. Suomen kieli on yksi maailman vaikeimmista oppia, ja ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajille suomen opetusmenetelmämme ovat vanhentuneita, tehottomia ja jopa vihamielisiä maahanmuuttajia kohtaan. Sen sijaan, että jämähtäisin murehtimaan tätä ongelmaa, aion keskittyä ratkaisemaan sen näillä uusilla generatiivisilla tekoälytyökaluilla. Katsotaan miten tässä käy.

Uskon vahvasti, että tekoäly, ja erityisesti suuret kielimallit, tulevat täysin muuttamaan käsitystämme kielistä ja kielten oppimisesta. Kuvittele, että fokus siirtyisi pois siitä, mitä henkilö ei tiedä. Kuvittele loputtoman kärsivällisen ja lähestyttävän kielivalmentajan jokaiselle maapallon ihmiselle. Suuria kielimalleja hyödyntävät teknologiat kuten ChatGPT mahdollistavat jo muutoksen, mutta niitä täytyy vielä räätälöidä tarpeisiin sopivaksi.

Tämä verkkosivusto tulee jakamaan mielipiteitä. Perinteisemmät markkinoijat kauhistuvat sisällön huonosta laadusta tai kuvien ja brändäyksen epäjohdonmukaisuudesta. Ne, jotka ovat tottuneet kuulemaan minun valittavan suomen kielen vaikeudesta, pettyvät, kun otan sivustolla enimmäkseen optimistisemman näkökulman. Loppujen lopuksi verkkosivusto on luova koekenttä. En voi miellyttää kaikkia enkä aio sitä yrittääkään. Tämä on luovuuden hiekkalaatikko.

Verkkosivuston sisältö muuttuu ajan myötä, kun opin käyttämään uusia tekoälytyökaluja, kehotteita ja prosesseja paremmin. Tällä hetkellä 80% sisällöstä on suoraan generatiivisen tekoälyn luomaa. Oma 20% panokseni tulee editoinnista, rakenteen yhdistämisestä ja sisältöteemojen orkestroinnista. Olen erityisen kiinnostunut siitä, kuinka hyvin generatiiviset tekoälytyökalut auttavat minua parantamaan suomen taitojani, ja jaan kaikki oppini tällä verkkosivustolla.

Jos haluat seurata matkaa, voit nyt tilata päivityksiä uusista artikkeleista. Tervetuloa mukaan seikkailulle!

- Lari Numminen

Read more

Tekoäly Googlen hakoneessa - tämä on AI Overviews

Hiljattain Google ilmoitti, että generatiivinen tekoäly tulee entistä näkyvämmin esille hakutuloksissa AI Overviews -nimisen toiminnon avulla. Jatkossa voit itsekin nähdä hakutulosten yläpuolella lyhyitä luotuja koosteita, jotka ovat generoitu Googlen oman Gemini-kielimallin avulla. AI Overviews perustuu Googlen aikaisemmin julkaisemiin Search Generative Experience -kokeiluihin, missä eri tavoin generatiivisia hakutuloksia on testattu ja

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Generatiivinen tekoäly jo itsessään tuo monia tapoja tehostaa työtapoja. Markkinoinnin ammattilaisena huomaan päivittäin kuinka yksinkertaisetkin tehtävät onnistuvat nopeammin ChatGPT:n avulla. Nyt katsomme hieman tarkemmin miten tekoälyn yhdistäminen ohjelmistorobotiikkaan voi viedä työn automatisaation vielä pidemmälle. Esittelemme uuden työkalun nimeltä Zapier, joka mahdollistaa ChatGPT:n yhdistämisen moniin muihin työkaluihin ja työtehtäviin

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Harvat ChatGPT:n käyttäjät oikeasti tietävät (tai edes välittävät) mihin tietoon työkalun vastaukset perustuvat. Yksi merkittävä lähtökohta tekoälyn koulutuksessa on verkkosivustojen tiedonlouhinta, eli verkkosivustojen sisältojen automaattinen analysointi. Käydään läpi erityisesti tiedonlouhinta tekoälyn koulutuksessa ja erityisesti miten uutismediat Suomessa ovat alkaneet estämään tekoälyn koulutuksen sisällöllään. Kuinka tiedonlouhinta liittyy generatiiviseen tekoälyyn Monet