ChatGPT:n käyttöohjeet - vinkit, muistilistat ja UKK

ChatGPT:tä voi hyödyntää erillaisiin tehtäviin. Tässä käymme läpi parhaita käytäntöjä ja usein kysyttyjä kysymyksiä.

ChatGPT:n käyttöohjeet - vinkit, muistilistat ja UKK

ChatGPT:n esittely

ChatGPT on jo monille tuttu tekoälyä hyödyntävä keskusteluapuri, jolta saa vastauksia lähes mihin tahansa kysymyksiin.

Kuka tahansa voi ottaa ChatGPT:n käyttöön ja saada siltä vastauksia myös suomeksi. On kuitenkin hyvä ensin tietää muutama nyrkkisääntö ja hyvä käytäntö ChatGPT:n käytöstä.

ChatGPT perustuu generatiiviseen tekoälyyn ja OpenAI:n kehittämään kehittyneeseen suureen kielimalliin. Toisin sanoen, kyseessä on erittäin kehittynyt tekoäly, joka erikoistuu ymmärtämään ja soveltamaan ihmisten kieltä.

Mihin ChatGPT:tä voi käyttää?

ChatGPT:tä voidaan käyttää yllättävän monenlaisiin tehtäviin. Se pystyy tuottamaan tekstiä, vastaamaan kysymyksiin, auttamaan koodauksessa, generoimaan luovaa sisältöä, kuten tarinoita ja runoja, sekä simuloida ihmismäistä keskustelukumppania.

ChatGPT:tä voidaan käyttää myös opetuksessa, tutkimuksessa, sisällöntuotannossa ja monissa muissa tehtävissä, joissa tarvitaan luonnollista kielenkäsittelyä. Se on monipuolinen työkalu, joka voi helpottaa ja tehostaa monia tehtäviä.

Kuinka aloittaa ChatGPT:n käyttö

ChatGPT:n käyttö on suhteellisen helppoa, mutta suomenkielisiä ohjeita voi olla vaikeata löytää. OpenAI toistaiseksi tarjoaa vain englanninkielistä sisältöä. Ohessa kolme avainaskelta työkalun hyödyntämiseen:

 1. Rekisteröityminen ja kirjautuminen: Käy OpenAI:n verkkosivustolla osoitteessa https://chat.openai.com luodaksesi ilmaisen käyttäjätilin. Rekisteröitymisen jälkeen voit heti kirjautua sisään ja aloittaa keskustelun ChatGPT:n kanssa.
 2. Lataa ChatGPT puhelimellesi: voit myös ottaa ChatGPT-sovelluksen käyttöön iOS- tai Android-älypuhelimella. Älypuhelinsovellus sisältää myös näppäriä toimintoja kuten suomenkielisen äänentunnistimen. Kokeile sitä, voit yllättyä kuinka hyvin ChatGPT ymmärtää jo suomea.
 3. Opi kehotteista: ChatGPT reagoi kirjoittamiisi kehotuksiin, komentoihin ja kysymyksiin. Myöhemmin tässä ohjeessa käydään läpi tarkemmin tehokkaiden kehotusten rakenne. Harjoittele alkuun yksinkertaisilla lauseilla, jotta opit tuntemaan sen toimintatavan.

Mikä on ChatGPT -kehote?

Kehotteita käytetään ChatGPT:ssä ohjeistamaan mallia tuottamaan haluttua sisältöä. Voit ajatella, että kehoite on selkokielinen käsky, jonka ChatGPT on helppo ymmärtää.

Kehote on yksinkertaisesti lause tai kysymys, jonka annat mallille, ja malli vastaa siihen parhaalla mahdollisella tavalla. Kehotteen avulla voit pyytää mallia kirjoittamaan tarinoita, vastaamaan kysymyksiin, luomaan sisältöä tietyssä muodossa ja paljon muuta. Kaikki riippuu siitä, miten muodostat kehoitteen.

Esimerkkejä kehotteista:

Olet [mainostaja], luo [kymmenen mainostekstiä uudelle hammasharjalle] luettelon [muodossa.]

tai

Olet [rekrytoija], luo [viisi työhaastattelukysymystä kesäharjoittelijalle] [CSV-taulukon] muodossa.

tai

Olet [IT-yrityksen toimitusjohtaja], luo [blogiartikkeli tekoälyn mahdollisuuksista] [vähintään 1200 sanan muodossa].

Kehotteen tarkkuus ja selkeys auttavat mallia ymmärtämään paremmin, mitä haluat, ja tuottamaan tarkoituksenmukaista sisältöä. Jos et ensin saa sopivaa vastausta kokeile uudestaan hieman eri muodossa.

ChatGPT-kehotteiden muistilista

Ohessa on muistilista jossa voit nähdä erillaisia kehotteita. Mieti aina kehotetta luodessa etukäteen mikä on roolisi, mikä on tehtävä jonka haluat ChatGPT:n suorittavan, ja missä muodossa haluat nähdä vastauksen.

chatgpt kehotteiden muistilista

Muutama lisävinkki ChatGPT:n käyttöön

Tässä muutamia parhaita käytäntöjä ChatGPT:n hyödyntämiseen:

 • Käytä selkeitä lauseita: Kirjoita kehotteet lyhyesti ja ytimekkäästi. Mitä selkeämmin ilmaiset itsesi, sitä paremmin ChatGPT ymmärtää sinua.
 • Hyödynnä jatkokysymyksiä: Jos et saa haluamaasi vastausta, tarkenna kysymystäsi uusilla kehotteilla.
 • Rajaa vastauksia: Voit rajoittaa vastauksen pituutta tai määrittää tietyn formaatin, jotta saat haluamasi tuloksen. Esimerkiksi voit pyytää vastauksen lauseen tai kappaleen muodossa.
 • Hyödynnä monipuolisuutta: ChatGPT pystyy tuottamaan monenlaista sisältöä, kuten artikkeleita, runoja, tarinoita ja koodia. Älä pelkää kokeilla erilaisia pyyntöjä ja nähdä, mitä malli pystyy tuottamaan.
 • Tarkista vastaukset: Vaikka ChatGPT on monissa tapauksissa erittäin innokas vastaamaan, se voi joskus antaa virheellisiä tai harhaanjohtavia vastauksia. Jos käytät ChatGPT:tä työtehtäviin, varmista aina tiedon oikeellisuus muista lähteistä.

Summa summarum

ChatGPT on tehokas tekoälytyökalu, joka voi auttaa monissa erilaisissa tehtävissä. Tämä opas antaa sinulle perustiedot sen käyttämiseen suomeksi. Muista aina käyttää työkalua vastuullisesti ja tarkistaa saamasi tiedot.

ChatGPT Usein kysytyt kysymykset:

 • Onko ChatGPT maksuton?
  • ChatGPT:n perusversio on maksuton, mutta tietyt edistyneemmät ominaisuudet saattavat vaatia maksullista ChatGPT Plus -tilausta.
 • Voinko käyttää ChatGPT:tä suomeksi?
  • Kyllä, ChatGPT tukee monia eri kieliä, mukaan lukien suomi.
 • Onko ChatGPT turvallinen?
  • ChatGPT:n käyttö on suurelta osin turvallista, mutta muista olla jakamatta henkilökohtaisia tietojasi tai muita arkaluontoisia tietoja keskusteluissa.
 • Kuinka kauan minun täytyy odottaa vastausta?
  • Useimmiten vastaus saapuu muutamassa sekunnissa. Vastauksen nopeus voi kuitenkin vaihdella riippuen kysymyksen monimutkaisuudesta ja käytettävissä olevista resursseista.
 • Onko ChatGPT:lle vaihtoehtoja?

Read more

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Kuinka automatisoida työtehtäviä ChatGPT:n ja Zapierin avulla

Generatiivinen tekoäly jo itsessään tuo monia tapoja tehostaa työtapoja. Markkinoinnin ammattilaisena huomaan päivittäin kuinka yksinkertaisetkin tehtävät onnistuvat nopeammin ChatGPT:n avulla. Nyt katsomme hieman tarkemmin miten tekoälyn yhdistäminen ohjelmistorobotiikkaan voi viedä työn automatisaation vielä pidemmälle. Esittelemme uuden työkalun nimeltä Zapier, joka mahdollistaa ChatGPT:n yhdistämisen moniin muihin työkaluihin ja työtehtäviin

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Uusi tutkimus: Suomalainen uutismedia ja generatiivisen tekoälyn tiedonlouhinta

Harvat ChatGPT:n käyttäjät oikeasti tietävät (tai edes välittävät) mihin tietoon työkalun vastaukset perustuvat. Yksi merkittävä lähtökohta tekoälyn koulutuksessa on verkkosivustojen tiedonlouhinta, eli verkkosivustojen sisältojen automaattinen analysointi. Käydään läpi erityisesti tiedonlouhinta tekoälyn koulutuksessa ja erityisesti miten uutismediat Suomessa ovat alkaneet estämään tekoälyn koulutuksen sisällöllään. Kuinka tiedonlouhinta liittyy generatiiviseen tekoälyyn Monet

kehotesuunnittelu eli prompt engineering suomeksi

Kehotesuunnittelu (eli Prompt Engineering) ChatGPT:ssä - miten luoda tehokas tekstikehote

Generatiivinen tekoäly on tuonut tullessan täysin uusia termejä kuten kehotukset, eli englanniksi "prompts." Kehotteiden suunnittelu on taitolaji, joka vaatii sekä luovuutta että teknistä ymmärrystä. ChatGPT:n kaltaiset tekoälymallit ovat tehokkaita työkaluja, mutta niiden hyödyntäminen täysimääräisesti riippuu suuresti siitä, miten käyttäjä kommunikoi niiden kanssa. Tässä artikkelissa käymme läpi OpenAI: